Wypieki na zamówienie

Rośnie liczba osób, zaczynających przywiązywać coraz większą uwagę do jakości produktów, które kupują i spożywają. Jeszcze kilka lat temu tak bardzo były popularne wypieki: mrożone ciasta, torty etc. zalewające Nas potokiem w każdym supermarkecie, które wystarczyło rozmrozić i już były gotowe do spożycia. Moda na ten rodzaj „wygody” powoli przemija coraz częściej można zauważyć otwierane cukiernie i większe kolejki po wyroby cukiernicze. Taka już jest kolei rzeczy, że człowiek ludzi sobie dogodzić i po pewnym czasie potrzebuje czegoś jakościowo lepszego a przede wszystkich lepiej się prezentującego, a niestety mrożone ciasta nierzadko wyglądem pozostawiały wiele do życzenia. I tutaj małe przedsiębiorstwa mają swoją szanse, aby móc sprzedawać swoje wyroby i być w stanie utrzymać się na rynku. Są w stanie stworzyć jakościowo lepsze produkty niż te oferowane w masowej produkcji. Bo jak to często bywa, nie jest rzeczą łatwo połączyć jakość i ilość.

Co i jak

Otóż z racji tego, że planujecie otwarcie własnego biznesu dobrze by było, posiadać smykałkę i talent do tworzenia wypieków oraz aby go odpowiednio wykorzystać. Wypieki na zamówienie to często kilka zleceń przypadających na krótki okres. Zaradność i precyzja będą nam niewątpliwie potrzebne do prowadzenia tego typu działalności.. To od jakości naszego wyrobu będzie zależało w pewnym stopniu czy będziemy się rozwijać czy też zbankrutujemy zanim zdążymy dobrze zaistnieć. Przede wszystkim jeśli już zdecydujemy się na własny biznes z wypiekami, mamy 2 niejako możliwości startu. Albo pieczemy w domu albo otwieramy sklepik. Jedna i druga opcja jest dobra, lecz trzeba się zastanowić co oczekujemy od naszego biznesu. Jeśli mamy zamiar samodzielnie zajmować się pieczeniem opcja sklepiku może być dosyć wymagająca dla Nas. Będziemy potrzebować co najmniej 1 pomocnika oraz sprzedawcy. Opcja ta jest już bardziej otwieraniem cukierni ale zawsze warto ją rozpatrzyć jeśli mamy spore ambicje i zapał. Natomiast jeśli nasz biznes będzie opierał się jedynie na zamówieniach, które otrzymamy, to możemy urzędować w domu. Tutaj pojawia się jednak kwestia sanepidu, który surowo odchodzi do prowadzenia działalności, w których tworzy się produkty do konsumpcji. Będziemy musieli wygospodarować przestrzeń, gdzie będzie mieściła się nasza firma. Warto np. pomyśleć o wyjmie kawalerki, lub wydelegowaniem jednego z pokoi na ten cel. Jednak zarówno w jednym jak i drugim przypadku potrzebujemy sprecyzować co będziemy piec. Musimy się nastawić na określone wyroby i zawrzeć je w ofercie gdyż rynek cukierniczy to wiele różnych rodzajów ciast i innych wypieków. Najtrudniejszą rzeczą jaka Nas czeka to niewątpliwie zdobycie klientów. Dobrze jest zainwestować w reklamy, zarówno w postaci ulotek, ogłoszeń w internecie jak i darmowych próbek wypuszczanych w „eter”. Naszym atutem powinna być jakość i terminowość wykonywanych zleceń.

Potrzebny sprzęt

Z racji tego, że będziemy tworzyć wypieki, potrzebuje przede wszystkim sprzęt kuchenny oraz produkty potrzebne do pieczenia ciast. Dobrze jest posiadać w zapasie produkty, których używamy aby nam czasem nie brakło ich w ostatnim momencie gdy będą potrzebne. Oprócz tego potrzebujemy transportu, którym będziemy dowodzić nasze produkty, co spotka się w oczach klientów z naszym większym profesjonalizmem a przede wszystkim spowoduje większe zaufanie w stosunku do świadczonych przez Nas usług. Komputer z podłączeniem do internetu, aby móc tworzyć zapiski dotyczące zamówień, oraz aby sprzedawać i reklamować wyroby przez sieć. I oczywiście telefon do kontaktu z klientami.

 

Powinniśmy pamiętać aby ceny, które będziemy ustalać nie były zbyt wysokie i odzwierciedlały jakość naszych wyrobów. Co prawda prowadząc ten biznes trafiamy oczywiście w niszę na rynku, jednak nie jest ona tak olbrzymia abyśmy mogli sobie sami dyktować ceny, gdyż klient zwyczajnie pójdzie do konkurencji, które oferuje podobne towary po niższych kosztach. Początkowo dobrze jest wprowadzić ceny promocyjne, które mają na celu zwabienie oraz pozyskanie na stałe klientów. To właśnie wczesny etap działalności będzie decydował o powodzeniu lub zupełnym fiasku naszych zamiarów.

 

Dodaj komentarz