Konsultant HACCP

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem unijnym wszystkie placówki związane z produkcją, dystrybucją, magazynowaniem oraz przewozem produktów spożywczych powinny mieć wdrożony system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). System ten opiera się na analizie zagrożeń zdrowotnych, jakie mogą wystąpić …

Kiermasze ekologiczne

Z roku na rok rośnie liczba osób, które są świadome, iż jakość pożywienia posiada decydujący wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem większość dostępnych w naszych sklepach produktów zawiera domieszkę substancji chemicznych. Różnego rodzaju barwniki, ulepszacze, emulgatory, konserwanty, przeciwutleniacze oraz środki zapachowe …

Bar mleczny

Wydawać by się mogło, iż w dobie fast foodów, chińszczyzny na wynos, donner kebebów i mrożonej pizzy bary mleczne są bezpowrotnie skazane na zagładę. Tymczasem – ku zdumieniu opinii publicznej – placówki te przeżywają obecnie prawdziwy renesans. Mimo zastoju, który …