Szkolenia kulinarne

chef-1349597-mTak jak swojego czasu panowała moda na taniec i niemal cały nasz naród był objęty tym tanecznym szaleństwem, tak obecnie panuje moda na gotowanie. Wystarczy w zasadzie prześledzić ofertę telewizyjną. Praktycznie na każdym kanale znajdziemy co najmniej jeden czy dwa programy kulinarne. Programy te cieszą się bardzo dużą popularnością. Co więcej moda ta została przeniesiona z ekranu telewizora do wielu polskich domów. Cóż jednak zrobić kiedy za chęciami nie zawsze nie zawsze idą umiejętności, a niemal z każdej przygotowanej potrawy wychodzi kulinarny niewypał. Podejmowanie prób bardziej skomplikowanych potraw bardzo szybko przekonuje, że tylko niewielu z nas jest kulinarnymi talentami. Chęć i zapał do gotowanie, pieczenia, jednym słowem eksperymentowania w kuchni jest w wielu Polakach bardzo silna. Dlaczego więc ich tego nie nauczyć? Tak jak na bazie tanecznego szaleństwa powstało wiele szkół tanecznych i wiele z nich do dziś cieszy się dużym powodzeniem i zainteresowaniem kursantów, tak też dlaczego nie wykorzystać tej nowej fali i nie otworzyć szkoły gotowania. Szczególnie jeśli mamy ku temu predyspozycje.

Umiejętności

Oczywiście najlepiej jeśli za prowadzenie tego typu szkoły bierze się osoba, która sama posiada duże pojęcie o gotowaniu, w kuchni czuje się pewnie, posiada spore umiejętności i talent kulinarny. Niemniej jednak tak i tak będzie musiała zatrudnić osoby specjalizujące się w danych dziedzinach np. kuchni śródziemnomorskiej lub przyrządzaniu wymyślnych deserów. Warto zaprosić do współpracy kogoś znanego w lokalnej społeczności np. uznanego cukiernika. Jeśli nasze pojęcie o gotowaniu jest niewielkie to będziemy musieli zatrudnić praktycznie cały personel.

Zaplecze

Poza zapleczem merytorycznym ważne jest również zaplecze czysto techniczne, a więc konkretne miejsce, w którym zamierzamy założyć soją szkołę gotowania. Musi to być miejsce duże, tak abyśmy byli w stanie pomieścić w nim odpowiednio dużą ilość miejsc do przyrządzania posiłków. Oczywiście będziemy musieli także zakupić niezbędny sprzęt, a więc między innymi: kuchenki, piekarniki, miksery, miski, garnki, patelnie, woki, sztućce itd., itp. Musimy także pamiętać o stałym zapewnianiu produktów spożywczych, nie tylko mięs, nabiału, jaj, mąk itp., ale też ziół i przypraw. Ważne żeby były to produkty wysokiej jakości.

Oferta

Tego typu działalność nie jest jeszcze w naszym kraju zbyt popularna. Z tego powodu należy ją odpowiednio rozreklamować. Poza reklamą internetową, reklamą w mediach, ulotkami bardzo ważne jest to co zaproponujemy w naszej ofercie. Ważne żeby była to oferta zróżnicowana, bogata i modna. Powinna więc przykładowo opierać się na technikach kuchni śródziemnomorskiej, kuchni włoskiej czy kuchni staropolskiej. Powinny w niej się znaleźć także kursy specjalistyczne dotyczące przykładowo przygotowywania deserów. Poza samym gotowaniem i przygotowaniem posiłków kursanci powinni naszych zajęciach mieć możliwość poznawania sposobów dekoracji stołu czy np. dobierania gatunku wina do określonego posiłku.

Dodaj komentarz